Client Spotlight: Porthos

Samenwerking met Porthos en Expload

Periplus is verheugd om ons werk met Porthos CO2 Transport & Storage te benadrukken en onze samenwerking met Expload. Sinds 2020 zijn we van onschatbare waarde geweest in het vergunningsproces voor Porthos, waarbij we expertise hebben geboden op het gebied van Niet Ontplofte Explosieven (UXO) en Onderwaterarcheologie. Onze bevindingen zijn samengesteld en gedeeld met het Porthos-team via GR:Dit.

Baanbrekende Milieu-innovatie

Porthos, het CO₂-transportcentrum en opslaginitiatief van de Haven van Rotterdam, leidt de weg op het gebied van milieunovatie. Het doel is om CO2 uit de industriële sector van de Haven van Rotterdam vast te leggen en op te slaan in uitgeputte gasvelden in de Noordzee. Het project, dat zijn definitieve investeringsbesluit nam in oktober 2023, omvat een uitgebreid pijpleidingnetwerk, een CO2-compressiefaciliteit en offshore opslag diep onder de zeebodem, met de bouw gepland voor 2024 en operationeel in 2026. Met een capaciteit om ongeveer 37 miljoen ton CO2 gedurende 15 jaar op te slaan, staat Porthos op het punt om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de regionale koolstofuitstoot.

inclusief model voor CO2-opslag

Een belangrijk kenmerk van Porthos is het inclusieve model, dat CO2-opslag van verschillende bedrijven mogelijk maakt, met name gericht op traditionele waterstofproductie-installaties om de grootste industriële CO2-producenten in het gebied te verminderen. In december 2021 committeerden grote spelers zoals Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell zich om Porthos te gebruiken voor CO2-transport en -opslag, met plannen om jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 vast te leggen vanuit hun Rotterdamse activiteiten om een groenere toekomst te bevorderen.

Periplus' Rol in de Ondersteuning van Porthos

Periplus heeft sinds 2020 een cruciale rol gespeeld door archeologisch advies, GIS-diensten en GR:Dit-softwareondersteuning te bieden aan Porthos. GR:Dit, een interactieve webgebaseerde kaarttool, beheert efficiënt onderwatergegevens en biedt robuuste functies voor analyse, visualisatie en delen, waardoor de samenwerking tussen belanghebbenden wordt verbeterd en tijdige, nauwkeurige gegevens worden gegarandeerd voor geïnformeerde besluitvorming. Dit platform, dat is gekoppeld aan Expload's UXO-platform genaamd LINX, maakt eenvoudige toegang mogelijk tot archeologische en UXO-informatie, stroomlijnt het delen van onderzoeksresultaten tijdens de bouw en ondersteunt effectieve real-time communicatie binnen het team.

Toekomstige Samenwerkingen en Impact

Met de mogelijkheden van GR:Dit voor beoordelingen van begravingen en als repository voor toekomstige offshore-onderzoeksgegevens, staat Periplus klaar om Porthos na de bouw te blijven ondersteunen, waarbij kosten- en tijdbesparingen worden gerealiseerd. De flexibiliteit en aanpasbaarheid van GR:Dit maken het een voorbeeldige tool voor de ontwikkeling van nieuwe CO2-transportinfrastructuur wereldwijd. Samen met Expload is Periplus vereerd om bij te dragen aan deze cruciale verschuiving naar een duurzame en milieuvriendelijke toekomst.

 Terug