bron: NOS Journaal. 03-04-2019, 18:00.

Kopervondsten van 16e-eeuws scheepswrak

Periplus is nauw betrokken bij de ontdekking van het scheepswrak uit de 16e eeuw gevonden in de Noordzee.

Op 3 april 2019 in de landelijke journaals, de dag nadien paginagroot in vrijwel alle landelijke ochtendbladen: scheepswrak uit de 16e eeuw gevonden in de Noordzee! Seger van den Brenk, Directeur van Archeomare, de archeologische tak van de Periplus Group, is vanaf het begin nauw betrokken bij de ontdekking en berging van deze kopervondsten.

Bij het bergen van de containers die in januari van het dek van de MSC Zoe in de Noordzee vielen, werden de resten van een met koperplaten geladen houten vrachtschip gevonden. Periplus, nauw betrokken bij het in kaart brengen van de zeebodem en met brede ervaring in hydrografische archeologie, schoot direct te hulp bij het onderzoeken, bergen en veiligstellen van scheepsresten en de lading.

Inmiddels, na een eerste onderzoek en een geweldige samenwerking met een aantal specialisten en instanties, is vast komen te staan dat het hier het eerst bekende gladboordige schip betreft dat op de Noordzee is gevonden. Een sensationele vondst! Door deze gladboordige constructie werden schepen groter en sneller. Vandaar, dat de steenrijke bankiersfamilie Fugger begin 16e eeuw dit schip uitkoos om ruim 4700 kilo koperplaten uit haar kopermijnen in Slowakije over de Noordzee te vervoeren. Rond 1540 is het schip daar vergaan.

De komende maanden wordt verder onderzoek gedaan. Wij houden u op de hoogte. Want:

Periplus brengt de onderwaterwereld boven water!

 

Meer info (nationaal):

Experts over schat in scheepswrak: ‘Alsof je een pinpas vindt van 500 jaar oud’ - AD - 3 april 2019

Bergers MSC Zoë doen unieke vondst: een 16e-eeuws scheepswrak - NOS - 3 april 2019

Meer info (internationaal):

Olanda, scoperti resti di una storica nave durante la bonifica dei fondali dai container della MSC Zoe - La Stampa - 3 april 2019

 

 

 

 Terug