Betrokkenheid van Periplus bij het DCN Ituango Hydro Power Dam - Water Intake Recovery-project, Ituango, Colombia.

Periplus werd benaderd door DCN Diving om adviesdiensten te verlenen voor bovenstaand project. De ingebruikname van de Ituango-dam is een van de belangrijkste projecten in Colombia. Als het klaar is, zal het de grootste energiebron van het land zijn. DCN Diving is gecontracteerd voor ROV-onderzoeken, baggeren, installatie en verwijdering van 4 grote stalen pluggen op een waterdiepte van 60 meter.

Via deze link kan een 3D-projectanimatievideo worden bekeken die alle facetten van de uit te voeren werken laat zien.


Periplus Consultancy adviseert over en ontwerpt de verschillende surveysystemen die nodig zijn om de survey- en plaatsbepalingswerkzaamheden uit te voeren. Veel facetten van dit uitgebreide en buitengewone project vereisen zeer nauwkeurige onderzoeken en positioneringsbewakingsdiensten om te passen bij hun methodologie en om te voldoen aan de contractspecificaties. Dat zijn onder meer een volledig multibeam-surveysysteem op de werkboot, positioneringssystemen voor de Crane Barge, de Dive Barge, Dive Bell, de duikers, onderwatermiddelen en de ROV met 3D scanning sonar.
Dit project is geen routineklus. De procedure en alle activiteiten zijn speciaal voor dit project ontworpen en getest. Zoals in de video te zien is, is er goed nagedacht over hoe en met welke tools het werk wordt uitgevoerd.
Colombia ligt niet bepaald naast de deur en de Ituango-dam ligt ver landinwaarts. Het is dan ook best een uitdaging om dit omvangrijke project netjes volgens planning op te zetten.
De projectuitdagingen waarmee we te maken hebben, zijn de waterdiepte en het bestaan van de overlaat van de dam dicht bij het werkgebied met hoge oppervlaktestromingen. Om het vereiste onderwateroverzicht van de activa te bieden, hebben we een USBL-systeemmethodologie ontworpen die geschikt is om op een diepte van 60 m in een tunnel te werken. Behuizingen van de meeste sensoren zijn speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen de tropische omgeving op de locatie, om de betrouwbaarheid en stabiliteit van de systemen te waarborgen.
Voor de projectlocatie is ook een compleet datanetwerk en internetsysteem ontworpen. Tijdens het eerste ontwerp waren we van plan om het mobiele 4G-netwerk te gebruiken. Eenmaal ter plaatse was de ontvangst zeer beperkt en moesten we ons systeem op locatie opnieuw inrichten. Als alternatief hebben we een volledig wifi-mesh-netwerk opgezet. Na lang overleg met de opdrachtgever kregen we een glasvezelverbinding. Dit gaf ons enige flexibiliteit. Voor verdere verbetering zijn we op zoek naar een satellietoplossing.
Dit project is te vergelijken met het opzetten van een groot offshore project met ROV’s, duikers en surveyschepen. Alle eenheden moeten met elkaar communiceren. Gegevens worden in realtime via het netwerk gedeeld, inclusief de ankerafhandeling die in realtime kan worden gevolgd.

Periplus is er trots op deel uit te maken van dit uitdagende project. Onze ervaren hydrografische survey engineers werken samen met DCN Diving volgens een zes weken op/zes weken af rotatieschema. Wij adviseren en voeren nauwkeurige landmeetkundige en plaatsbepalingswerkzaamheden uit, verwerken deze ter plaatse en stellen de benodigde onderzoeksrapporten op

 Terug