Experience is our tool

Maritiem Archeologisch Onderzoek in het Sultanaat Oman - Nov 2012

windowklik om te vergroten
 
Kaart van locatie

In november 2012 heeft Periplus Archeomare, op zoek naar het wrak van het VOC schip De Amstelveen, een hoge resolutie geofysische survey uitgevoerd in het Sultanaat Oman.

De Amstelveen leed schipbreuk in 1763 in de buurt van Ras Madrakah in het zuiden van het Sultanaat. Op basis van de beschrijvingen van Cornelis Eyks’ in 1766 gepubliceerd logboek, is een zoekgebied van 1x25 kilometer parallel aan de kustlijn gedefinieerd.

Met assistentie van de lokale bevolking zijn side scan sonar en magnetometermetingen uitgevoerd en is er binnen een week een gebiedsdekkende dataset opgenomen.

De eerste interpretatie en analyse van de gegevens toonden enkele gebieden met hoge magnetische anomalieën die duiden op de aanwezigheid van ijzerhoudende voorwerpen. Deze voorwerpen zouden mogelijk de resten van de gietijzeren kanonnen kunnen zijn. De veelbelovende resultaten hebben al geleid tot het plannen van additioneel archeologisch duikonderzoek in 2013.

Side scan sonar afbeelding
windowklik om te vergroten
 

Het onderzoek is verricht onder de auspiciën van het ministerie van Heritage and Culture van Oman en de Stichting Netherlands Oman Foundation en uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Nederlandse Maritime Research & Consultancy (MR&C) en DEEP BV. Voor meer informatie, zie www.expeditionoman.org